Bryggning av utmaningsölet

Standard

I helgen som var fick jag äntligen tid att brygga utmaningsölet.

Efter att ha slagit tärning om vilka ingredienser jag skulle använda landade jag på detta recept:

  • 3,6 kg Belgisk alemalt.
  • 200g Boadicea-humle
  • 1 Liter förkultur av Wyeast French Saison Yeast 3711

Mäskade i lite över en timme (tror jag), då jag utnyttjade tiden till att flaska Hopfenweizen. Använde mig av pH-buffert denna gång. Brukar inte använda det så ofta, men kände spontant att det fick bli så idag.

Grumlig Hopfenweizen.

Hällde i ”lakvattnet”, landade på en temperatur runt 77 grader och drog upp maltpåsen, som fick rinna av. Doserade och hällde i 1.5g natriumsulfat. Körde direkt igång koket, vilket gick hyfsat fort med denna ringa mängd vört. 30 minuter in var det dags för första humlegivan på 25g. Lika stora givor åkte i vid 10, 5 och 0 minuter. Jästnäring och protafloc tillsattes i slutet av koket.

Landade innan förkultur på ca 9.5 liter vid 1.077 OG, vilket jag är nöjd med.

Jäshink efter att den skakats och jästen tillsats.

Jäshink efter att den skakats och jästen tillsats.

OG 1.077. Fin gul färg.

OG 1.077. Fin gul färg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s